Τετάρτη19:30-20:30
Δεξιότητα

Κηπουρική

Τ

α παιδιά είναι γεννημένοι κηπουροί: είναι περίεργα, τους αρέσει να μαθαίνουν μέσα από την πράξη και θέλουν να λερώνονται ! Στην κηπουρική, το παιδί έχει την ικανοποίηση να φροντίζει κάτι δικό του για καιρό και να παρατηρεί από πρώτο χέρι τον κύκλο της φύσης. Και βέβαια η κηπουρική είναι ένας ωραίος τρόπος για να αποκτήσει το παιδί περιβαλλοντική συνείδηση, εξερευνώντας τη λειτουργία της φύσης.

Αν αγαπήσει τον κήπο και τα φυτά από μικρό, θα το διατηρήσει αυτό για όλη τη ζωή του. Μπορεί ακόμη και να αρχίσει να τρώει κάποια λαχανικά που τώρα μισεί !!! Μέσα από τέτοιες δραστηριότητες ενθαρρύνεται η τάση των παιδιών για εξερεύνηση, συλλέγουν πληροφορίες, έρχονται σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον και μαθαίνουν να σέβονται την φύση. Παράλληλα αρχίζουν να κατανοούν τις έννοιες του χρόνου, τις εποχές, τις ημέρες, αναπτύσσουν την πρωτοβουλία και την υπευθυνότητα, οικοδομούν τον αυτοσεβασμό, ακονίζουν τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους.

Η κηπουρική δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να λερωθούν με το χώμα, να διασκεδάσουν με το πότισμα, να παρακολουθήσουν την ανάπτυξη φυτών. Μαθαίνουν να εφαρμόζουν τις σωστές πρακτικές, να χειρίζονται τα υλικά και τα αντικείμενα, να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να αναγνωρίζουν τη σχέση αιτία- αποτέλεσμα (φυτεύω ένα σπόρο και σε λίγο δημιουργείται ένα φυτό).